sok i syrop w butelkach 300ml

Witamy
w Gospodarstwie Haskap

konfitura a słoiku

Domowe konfiury
z jagody kamczackiej

owoce jagody kamczackiej

Soki i syropy
z jagody kamczackiej

ŚWIEŻE OWOCE

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea) to owoc, który zyskuje na popularności zarówno wśród entuzjastów zdrowego żywienia, jak i hodowców roślin. Mimo że jagody kamczackie pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, już teraz cieszą się uznaniem dzięki swoim unikalnym właściwościom smakowym oraz prozdrowotnym. Określenie 'kamczacka' pochodzi od regionu Kamczatki, gdzie pierwotnie występował ten gatunek jagód. Dzięki wyjątkowej odporności na niskie temperatury, owoce te doskonale przystosowały się także do polskiego klimatu, umożliwiając ich skuteczną uprawę w naszych warunkach.

Pod względem botanicznym jagoda kamczacka przypomina borówki amerykańskie, jednak wyróżnia się szeregiem specyficznych cech. Rośnie na wytrzymałych krzewach osiągających nawet do 2,5 metra wysokości, które charakteryzują się wysoką odpornością na niskie temperatury oraz szkodniki. Dzięki temu możliwa jest jej uprawa zarówno w systemie ekologicznym, jak i integrowanym.

Owoce jagody kamczackiej zachwycają przede wszystkim intensywnym, ciemnoniebieskim zabarwieniem skórki, które jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów – naturalnych antyoksydantów chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników. Jagody kamczackie są również źródłem witaminy C, błonnika oraz cennych minerałów, a ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na układ odpornościowy, wspomaga pracę serca oraz działa przeciwzapalnie.

Jagoda kamczacka wyróżnia się niepowtarzalnym, harmonijnym połączeniem delikatnej słodyczy i subtelnej kwasowości. W zależności od odmiany jagody mogą być bardziej kwaskowate lub słodsze, o ciekawym połączeniu smakowym. Niektórzy porównują smak świeżych jagód do mieszanki smaków kilku owoców – malin, jeżyn i borówek!

Owoce jagody kamczackiej dorastają do 4 cm długości i osiągają masę kilkunastu gramów. Ich podłużny, nieregularny kształt oraz charakterystyczny woskowaty nalot nadają im jedyny w swoim rodzaju wyglądu, dzięki któremu są atrakcyjnym dodatkiem do deserów i ciast.

Warto podkreślić, że mimo relatywnie krótkiej obecności na rynku, jagoda kamczacka dynamicznie zdobywa uznanie za nowy „superowoc”. Rosnące zainteresowanie zdrową i naturalną żywnością w połączeniu z trendami kulinarnymi sprawia, że ten nietuzinkowy owoc staje się jednym z kluczowych składników dżemów, soków oraz koktajli oferując zarówno wyjątkowy smak, jak i liczne korzyści dla zdrowia.

Nasze plantacje jagody kamczackiej znajdują się w Polsce w regionie częściowo objętym programem Natura 2000! Oferujemy domowe przetwory oraz wino z jagody kamczackiej uprawianej na terenach, na których nie rozwinął się przemysł, powietrze jest czyste, a gleby nie są skażone środkami chemicznymi.

Dostępne opakowania:
świeże jagody kamczackie oferujemy w opakowaniach 250, 500-gramowych lub w dowolnych - zgodnie z zamówieniem klienta
Dostępne odmiany:
'Aurora', 'Jugana', 'Vostorg'

owoce jagody kamczackiejliść krzewu jagody kamczackiej liść krzewu jagody kamczackiej

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w jagodach kamczackich czyni z nich doskonały składnik diety skuteczny w zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich, jak m.in. nowotwory, choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca.

SAMO ZDROWIE

Wartość odżywcza jagód kamczackich

Owoce jagody kamczackiej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, ponieważ dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Związek ten wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczyniając się do wzmocnienia ogólnej zdolności immunologicznej organizmu i zmniejszenia częstości infekcji.

Jagoda kamczacka dostarcza również witaminy z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz minerały niezbędne dla organizmu: wapń, potas, fosfor i magnez.

Owoce jagody kamczackiej są również źródłem innych substancji o właściwościach przeciwutleniających – związków fenolowych - wśród których znajdują się antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe. Zmniejszają one szkodliwy wpływ wolnych rodników tlenowych, mają wysokie właściwości przeciwutleniające. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, nowotworom, chorobom sercowo-naczyniowym (np. miażdżycy, zawałom serca, udarom), cukrzycy oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.

jagoda
Konfitura